Türkiye'nin Akıllı Kentleri Masaya Yatırılıyor


“Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi”nin (WICS 2012) Platin Sponsoru SAMPAŞ, İstanbul’dan dünyaya Türkiye’nin akıllı kent projeleriyle, bu konudaki teknoloji ve hizmetlerini anlatacak.

EurAsia Strategies tarafından, “akıllı kentler” konusunun artan önemi doğrultusunda her yıl düzenlenecek olan Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi’nin (World Intelligent Cities Summit - WICS) ilk yılki adresi İstanbul olarak belirlendi. 13-14 Eylül tarihlerinde, İstanbul Swissotel’de düzenlenecek zirveye katılacak ulusal ve uluslararası üst düzey konuşmacılar, dünyada ve Türkiye’de gelişen “akıllı kentler” gündemini tartışacak.

31 yıllık tecrübesiyle belediyelerin ve kamu kuruluşlarının bilgi teknolojileri ihtiyacını karşılayan SAMPAŞ, “akıllı kentler” konusunda düzenlenen dünyanın en önemli buluşma platformu olarak adlandırılan WICS 2012’nin platin sponsoru olduğunu açıkladı. Kurulduğu günden bu yana fark yaratan, yenilikçi bilgi teknolojileri çözümleriyle Türkiye’de “akıllı kent” konseptinin gelişimine katkıda bulunan firma, WICS kapsamında, farklı şehirlerde hayata geçirdiği başarı hikayelerinin yanı sıra Türkiye için hazırladığı yepyeni projeleri detaylarıyla sunacak.

SAMPAŞ ayrıca, AKOS (Akıllı Kent Otomasyon Sistemleri) platformu çatısı altında verdiği “Akıllı Kutu” ve “Akıllı Belediyecilik” gibi kent ve vatandaş odaklı belediyecilik yazılımları, coğrafi bilgi sistemleri, akıllı su yönetimi, gelir ve ödeme sistemleri yönetimi ve “Akıllı Kent Kartı” gibi çözümlerinden yola çıkarak, bu konuda 500’ün üzerinde belediye ile gerçekleştirdiği çalışmaları anlatacak.

“Türkiye’de akıllı kent denildiğinde SAMPAŞ akla geliyor”

Zirveyle ilgili olarak konuşan SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Akıllı Şehirler Zirvesi, kentler büyüdükçe ve geliştikçe önemi katlanarak artan “akıllı kent” konseptini ulaşım, enerji, bilişim altyapıları, telekomünikasyon ve finans gibi birçok açıdan masaya yatıran önemli bir etkinlik olacaktır” dedi. Bu sebeple zirvenin platin sponsoru olmayı seçtiklerini söyleyen Karakaya, “Türkiye’de özellikle son otuz yıldır köyden kente göç hızlanarak devam ediyor. Biz de, SAMPAŞ olarak, kentler lehine oluşan bu sayısal artışın nitelik olarak da pekiştirilmesinin önemli olduğuna inanıyor ve bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Akıllı Kent” uygulamalarını Türkiye’de ilk başlatan şirket olarak, hem 31 yıllık bilgi birikimimiz, hem de yürütmekte olduğumuz akıllı kent projeleri ile zirveye katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz” diye ekledi.

Akıllı kentler ve vatandaş odaklı belediyecilik kavramının Türkiye’de gelişmesinde SAMPAŞ’ın büyük bir rolü olduğuna değinen Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu rol, ülkemizin kalkınması açısından da yaşamsal bir önem taşıyor. Kentlerimizin marka değerlerinin yükseltilmesi, ekonomik, kültürel ve sosyal problemlerin azaltılması, insan odaklı yönetim anlayışının yaygınlaşması, hem Türkiye’nin küresel boyutta kalkınmasına hem de vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yardımcı olacaktır. Türk ve yabancı belediyeleri, özel sektörü, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirecek Akıllı Şehirler Zirvesi, ülkemizdeki mevcut projelerin tanıtılması ve bugünün projelerinin yarına taşınması konusunda yeni fikirler üretilmesi adına Türkiye, bölge ve hatta dünya için büyük önem taşıyor. Tüm bu çalışmaların sonuçları, kentlilerin hayatlarını uzun vadede modern ve rahat bir şekilde sürdürmeye devam edebilmeleri ve şehirdeki mevcut yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi konularda belirleyici nitelikte olacaktır. Öyle ki, sınırlı kaynakların verimli kullanılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması söz konusu olduğunda, geleceğin şehirlerinin tasarımında benimsenecek yönetim biçimleri, uygulanacak teknoloji ve altyapı projeleri azami önem taşıyacaktır” diye vurguladı.

Lordlar Kamarası’ndan kral projelerine

Bu yıl ilk kez, dünyanın en önemli metropolleri listesinde hızla yükselen İstanbul’da düzenlenecek zirve, dünyanın örnek kentlerinin yöneticileri, konunun uzmanı kuruluşlar ve yetkili kişilere de ev sahipliği yapacak.

Ana başlığı “21. Yüzyıl’ın Akıllı Şehirleri” olarak belirlenen zirvede, inşaat, haberleşme ve bilgi güvenliği, ulaşım, enerji, yenilenebilir enerji (rüzgar, güneş, jeotermal), atık yönetimi ve atıktan enerji, altyapı, IT, ICT ve telekom sektörleriyle ilgili kapsamlı paneller ve oturumlar düzenlenecek. Zirvede ayrıca, Türkiye’nin yeni potansiyel “Akıllı Kent” projeleri de masaya yatırılacak.

WICS’e bu yıl, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan çok sayıda üst düzey konuşmacının katılması planlanıyor. Bu konuşmacılar arasında İngiltere Lordlar Kamarası’ndan Lord Laird, İtalya Torino Belediye Başkanı Piero Fassino, akıllı kent projelerinde ve uygulama alanında öncü Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’un Danışmanı Kulveer Ranger gibi isimler göze çarpıyor.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ak Parti Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, Türkiye’nin ilk iklim değişikliği eylem planını hazırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Forum Helsinki’nin Başkanı Jarmo Eskelinen gibi isimler de zirvede yer alacak. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz al Saud’un mega projesi “King Abdullah Economic City”nin IT Direktörü Wafa Hameedi gibi isimlerin de konuşma yapacağı zirvenin, Türkiye’nin yanı sıra uluslararası platformda da büyük etki uyandırması bekleniyor.

SAMPAŞ Hakkında

1981 yılında kurulan SAMPAŞ, 30 yılı aşkın süredir fark yaratan ve yenilikçi bilgi teknolojileri çözümleriyle, belediyelerin tüm bilişim gereksinimlerini karşılamaya ve böylece vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeye devam etmektedir.

AKOS (Akıllı Kent Otomasyon Sistemleri) çatısı altında sunduğu - kent ve vatandaş odaklı - belediyecilik yazılımları, coğrafi bilgi sistemleri, akıllı su yönetimi çözümleri, gelir ve ödeme sistemleri yönetimi ve akıllı kent kartı projeleriyle 500’ün üzerinde belediyeye hizmet veren SAMPAŞ, ISO9001, ISO20000 ve ISO27001 kalite belgelerine sahiptir.

70 kişilik Ar-Ge departmanıyla müşterilerine uluslararası standartlarda çözümler sunan SAMPAŞ, yazılım geliştirme yöntemleri konusundaki yatırımları ve iyileştirmeleri sonucunda CMMi 3 olgunluk seviyesine ulaşmıştır. SAMPAŞ aynı zamanda, Avrupa Teknoloji Platformu (NESSI) ve Avrupa Birliği’nin EuroCities girişiminin bir parçası olan “Bilgi Toplumu Grubu” üyesidir.

Bu yazı 04/12/2018 9:04:56 tarihinde eklendi. 04/12/2018 9:04:56 tarihinde düzenlendi.